inicio elpregonero la-música bailes danzas mapa pagina Libro Visitas escríbeme    

Si lo deseas, bájate el MP3

POLCA DE SANT CELONI -

POLKA DE SANT CELONI

 

 

HISTÒRIA DEL BALL DE GITANES A SANT CELONI

Tot i que el Ball de Gitanes és un ball típic del Vallès que es balla a les festes de Carnaval, a Sant Celoni es ballen unes gitanes pròpies, amb música, balls i vestuari característic de la vila. El ball de gitanes de Sant Celoni està documentat 1’any 1.767, tot i que cal buscar les seves arrels en els ritus agraris ancestrals per afavorir la fertilitat de la terra i l’inici del cicle primaveral.

Al llarg dels anys el ball de Gitanes de Sant Celoni ha passat per diferents etapes i ha viscut llargs períodes d’interrupcions. El ball es va recuperar els anys 50 i  60 i, definitivament, el 1981 . Des d’aleshores es tornen a ballar les gitanes a Sant Celoni els diumenges de Carnaval, acompanyades dels elements tradicionals de la festa: els diablots, el Vell i la Vella i el Capità de Cavalls.

La festa comença el matí del diumenge de Carnaval amb la passejada pels carrers de la vila, on els balladors, els músics i la comparsa són convidats a galetes, carquinyolis, vi... per establiments i particulars. El Capità de Cavalls amb els seus cavallers i el Vell i la Vella presideixen la comitiva, 1’orquestra toca durant tota la cercavila, els dansaires no se’n poden estar i fan alguns balls al mig del carrer. Els diablots provoquen el públic saltant, llençant farina, petards i sobretot, fent xivarri.

Al voltant de la plaça s’hi ha bastit grades per al públic, com un gran envelat a l’aire lliure. En arribar a la plaça entra el Capità de Cavalls i demana permís a les autoritats per ocupar-la, Un cop concedit entren el Vell i la Vella, uns personatges grotescos de la comparsa que presidiran l’acte. El Vell fa un discurs carnavalesc. En acabar, una traca assenyala 1’entrada dels diablots que, fent tabola i algun gag amb els esquellots i petards, fan lloc a la plaça per els balladors.

Les colles del ball de gitanes entren a la plaça amb el galop d’entrada. Comencen els petits (Colla del Filferro) amb el Passeig, on es van formant les lletres S C, inicials de Sant Celoni, que ja es feien en el segle passat i la polka. Després la Vella s’engresca i surt a ballar amb el Vell. Li venen, però, els dolors del part i, assistida pels diablots, apareix un animal, cada any diferent: gat, cabra, conill, gallina.., que simbolitza el naixement de la primavera. Ara es el torn dels grans (Colla del Ferro) que es reparteixen el balls: Entrada de Ball, Jota, Contradansa, Polka, Frandola. peça sorpresa i el Vals i s’acaba la festa amb el Galop de Sortida. El públic anima els balladors durant la polka cridant Ferro!

ELS BALLADORS

La roba dels balladors està inspirada en els vestits antics, coneguts per la documentació fotogràfica de començament de segle i testimonis orals. Els homes vesteixen pantalons i camisa blanca i americana negra. La faixa i el barret són vermells i aquest està decorat amb una ploma. Als turmells hi porten camals amb picarols i cintes de colors. Les dones porten un vestit blanc curt i un mantó de Manila a l’esquena. Tant els balladors com les balladores toquen les castanyoles, fent dringar els picarols foragiten els mals esperits.

LA COMPARSA

Els personatges de la comparsa són el Capità de Cavalls que cavalca acompanyat dels seus cavallers, vestits elegantment de negre i tocats amb barret de copa. El Vell i la Vella són les autoritats de la Colla de Gitanes. El Vell és la personificació de l’Hivern i de la Vella naixerà la nova estació: la Primavera. Els representen dues persones disfressades còmicament com els avis d’abans. El Vell porta boina, bastó i no li falta ni la botellola ni el caliquenyo. La Vella porta un mocador al cap, manteleta, davantal i faldilles llargues que no oculten el seu estat de bona esperança. Els diablots, grans i menuts, porten màscara amb banyes, roba vermella i una faixa negra d’on pengen els esquellots que amb el seu soroll invoquen els mals esperits. S’encarreguen d’esvalotar el públic durant la cercavila i de mantenir l‘ordre a la plaça, on també fan befa d’algun aconteixement que hagi passat durant l’any.

(INFORMACIÓN SACADA DE: L'Informatiu - Ajuntament de Sant Celoni, Febrer-2007.)

En este enlace de la Colla de Gitanes de Sant Celoni, encontrarás fotos y datos.

http://www.sant-celoni.cat/cultura/Gitanes.htm

En este enlace encontraras mas datos sobre el Ball de Gitanes de Sant Celoni:

http://alumnesbd.ub.edu/pub/47708268/TE/default.html

 

DALE A LOS ENLACES PARA QUE TE PUEDAS BAJAR ESTA PARTITURA,  CANCIÓN o VIDEO

polca sant celoni-enc polca-sant-celoni-midi   polca-sant-celoni-harmonikando Ballada a Sant Celoni 
       Harmonikando

Para ver los videos silencia antes el midi que esta sonando.

BALLADA A SANT CELONI

(1) Polca del Ball de Gitanes de Sant Celoni, a Sant Celoni el 18 de febrero de 2007

 

VIDEOS PERDIDOS

Harmonikando en Blanes, el 12 de febrero de 2007,

Festa de Carnaval

 Harmonikando en el Moll de la Fusta el 26 de febrero de 2007

Harmonikando en la Plaça del Rei el 12 de Octubre de 2006

Plaça del Rei - Barcelona  - 9 de setiembre del 2009

 

 

ACTUACIONES DE HARMONIKANDO

 Arnes; 6 de agosto de 2011

  

 Santa Coloma de Gramanet, el 20 de junio de 2010

 

Harmonikando en la Puig Reig el 10 de Mayo de 2008

 

 Harmonikando en la Maçaners el 11 de julio de 2008